Nagrodzeni gwiazdkami Michelin przygotują menu dla Air France
Podniebna uczta na pokładach Air France
Od listopada 2022 roku francuskie linie Air France wprowadzają zmiany w menu w dwóch klasach podróży. Pasażerowie, wybierający Klasę Pierwszą La Première lub Klasę Biznes będą mieli okazję spróbować dań Arnauda Lallementa i Michela Rotha, szefów kuchni nagrodzonych gwiazdami Michelin.
Air France ambasadorem francuskiej kuchni
Francuski przewoźnik od lat odgrywa znaczącą rolę w promowaniu francuskiej kuchni na pokładach swoich samolotów. Lallement i Roth do przygotowania swoich wyrafinowanych dań wykorzystają wyselekcjonowane sezonowe produkty, najlepszej jakości warzywa i owoce, mięsa oraz ryby ze zrównoważonych połowów. Nowe menu będzie dostępne od listopada 2022 roku do lutego 2023, następnie przewoźnik wprowadzi wiosenno-letnią kartę dań.
Co zjemy w Klasie Pierwszej?
Arnaud Lallement nagrodzony trzema gwiazdkami Michelin będzie odpowiedzialny za dania w Klasie Pierwszej La Première. Kuchnia Lallementa charakteryzuje się nowoczesnymi daniami o intensywnych smaku. Z myślą o pasażerach La Première wybitny szef kuchni przygotował przystawki oraz osiem dań głównych. Wśród dań znajdą się między innymi: czarny halibut z karczochami w sosie z żółtego wina, langustynek z cytrynowym kawiorem, czy pikantny pasztet z gołębia ze szpinakiem.
Jakie danie dostępne są w Klasie Biznes?
Za menu w Klasie Biznes odpowie Michel Roth nagrodzony dwoma gwiazdkami Michelin, zwycięzca konkursu Bocuse d`Or i posiadacz prestiżowego tytułu Meilleur Ouvrier de France. Roth ogromną wagę przywiązuje do francuskiego dziedzictwa, ale lubi też eksperymentować ze smakami pochodzącymi z natury. Podróżni w Klasie Biznes będą mieli okazję spróbować policzków wołowych w rozmarynie z dodatkiem grzybów i fig oraz purée z orzechów piżmowych z musztardą, czy filetów z dorsza w sosie ze skorupiaków z kolendrą i z karmelizowanym koprem włoskim.
Air France przeciw marnowaniu jedzenia
Francuski przewoźnik wdraża politykę przeciw marnotrawstwu żywności i zachęca pasażerów Klasy Biznes do preselekcji dań na ciepło. Dzięki przemyślanym decyzjom pasażerów udaje się rozsądniej zarządzać i generować mniej odpadów. Jednocześnie Air France zobowiązał się, że do końca tego roku podczas wszystkich swoich lotów z Paryża, nabiał, jaja i mięso będą pochodziły wyłącznie z Francji, a ryby i owoce morza tylko z odpowiedzialnych, zrównoważonych łowisk.