Niebawem rozpoczynają się Smaki Regionów w Poznaniu
W Poznaniu od 23 do 26 września odbędą się Targi Smaki Regionów. Odwiedzający będą mogli posmakować jedzenia z wszystkich polskich regionów i pięciu zagranicznych, które będą reprezentowane przez blisko 200 wystawców - lokalnych producentów.
Na Międzynarodowych Targach Poznańskich będzie można znaleźć certyfikowane przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także gotowe dania oraz potrawy z całej Polski.
Dla dzieci
Warsztaty, animacje, zgadywanki i smaczne przygody czekać będą na najmłodszych na targach Smaki Regionów. Wszystko po to, by poprzez zabawę nauczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych oraz pokazać, jak różnorodna jest kuchnia polska. Najmłodsi uczestnicy targów w minipiekarni odkryją sposoby wypieku tradycyjnymi metodami oraz zobaczą, jakie zboża wchodzą w skład naturalnego pieczywa. Na jednej z dwóch scen obywać się będą występy artystyczne, a w strefie animacji czekać będzie mnóstwo atrakcji dla dzieci. Na stoisku Stowarzyszenia "Polska Ekologia" odbędą się eko-lekcje na temat walorów odżywczych i smakowych owoców i warzyw. Atrakcji dla dzieci będzie jeszcze więcej. W wielu miejscach na stoiskach organizowane będą animacje, malowanki, gry i zabawy
Gotowanie na żywo
Na Scenie Kulinarnej mistrzowie kuchni gotować będą tradycyjne i regionalne potrawy w Wielkopolski Podhala. To będzie wyjątkowe miejsce, w którym uczestnicy targów podpatrzą, jak się przyrządza dania doskonale znane w poszczególnych regionach Polski.
Produkty warte uwagi
Na targach poznamy produkty nagrodzone Medalem Targów Smaki Regionów. W tym roku o to wyróżnienie walczy 55 produktów. W Poznaniu odbędzie się również finał XVII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów".
Przepisy z 1896 roku
Na targach Smaki Regionów będzie okazja do zapoznania się z ciekawą książką kucharską. "'"Wielkopolski Kucharz" , bo o niej mowa jest reprintem książki kucharskiej z 1876 roku. Autorem książki jest Maria Śleżańska, ukrywająca się jeszcze pod męskim pseudonimem Maryan.
Europejskie Forum Dziedzictwa Kulinarnego
Tegoroczne targi Smaki Regionów mają wyjątkowy charakter, ponieważ niemal równolegle odbywać się będzie Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (22-24 września 2017 r.). Forum jest doskonałą platformą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów należących do Sieci. To także możliwość spotkania z podmiotami zrzeszonymi w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz z osobami na co dzień zajmującymi się dziedzictwem kulinarnym poza granicami naszego kraju.
tur-info